însăilări pe margini de legendă : Rozavlea


Între Tisa şi Mara, între Iza şi Vişeu, peste bătrânul ţinut al uriaşilor înalţi cât vârful Pietrosu, primăvara începuse. Frunzele abia ce-au înmugurit, apele izvoarelor clipoceau în linişte, însă de sus, din ceruri se pecetluise destinul uriaşului Cingălău şi-a unicei lui fiice Roza Rozalina.
Într-o dimineaţă, Cingălău, uriaşul cât munţii, cu suflet de copil, scrută zările ca un cunoscător vechi şi bun al semnelor ce era. Se schimbă vremurile nu doar vremea, gândi uriaşul. Întinse urechea, voci străine sunau departe încă, subtiri şi cu răsunete ciudate. Singur, un munte între munţi, asculta cu luare-aminte, inima în piept îi zvâcnea rar şi tare. Şimţea în toate mădularele o răceala, o neliniste. Înţelegea că-i un semn de primejdie, se apropia amurgul uriaşilor.
Singur şi trist la un moment dat tresări, tulburat îşi ridică fruntea. Cunoştea pasul care se apropia. Era al uriaşei lui fiice Roza Rozalina, care se-ntorcea din pribegia printre dealuri.
Pe malul Izei, pe o pajişte întinsă, Roza Rozalina, descoperise oameni cu pluguri şi boi la arat. Crezuse că-s jucării, i-a luat cu plug şi boi în palma-i uriaşă, asezându-i cu grijă în poală şi bucuroasă îi duse la taică-său.
– Uite ce jucării am gasit! Dar ce ai, tată?!
– N-am nimic. Ne-a venit vremea. Obrazul uriaşului parcă era de ceară albă. Vedea în poala Rozalinei necunoscuţii pe care îi bănuia aproape.
– Dar tată, uite ce jucării am găsit!
– Is oameni, nu-s jucării, fata tatei! Du-i de unde i-ai luat! Ei vor stăpâni de acum şi peste veacuri pământul. Vremea noastră, a uriaşilor, a curs.
De atunci a trecut multă vreme şi se spune că Roza Rozalina s-a îndrăgostit de un om. Apoi zile şi luni în şir s-a rugat cerului să o facă şi pe ea mică, om, pentru a putea să se însoţească cu alesul inimii. Se mai spune că ruga i-a fost ascultată… că Cingălău văzând aşa minune, a împietrit. Bătrânii spun că uriaşul ar fi stânca împădurită de azi, numită dealul Gogoşa. Că Roza Rozalina şi omul ei şi-ar fi construit casa la poalele stâncii, în lunca de pe malul Izei, chiar în locul în care a găsit oamenii pe care i-a cules în palme. Iar localitatea care s-a dezvoltat în timp, în locul acela, poartă astăzi numele Rozavlea.

*
Ştiindu-şi ursita, aceea de a întemeia un nou neam care să stăpînească văile şi codrii Maramureşului, cei doi aşteaptă ca pe jar sosirea piticilor conduşi de căpetenia daco-romană Turda Robonban.
– Eu sunt Turda Robonban
Din neam de dac şi roman
Din Roma venii mai an
Chiar cu bădiţa Traian… –
Cînd într-o zi uriaşa Rozalina se întoarce de pe malul Izei cu poala rochiei plină de făpturi minuscule culese de prin iarbă nu-şi putea imagina cît de aproape se afla de soroc. Doar bătrînul Cingălău a înţeles într-o clipă că i-a sosit vremea. Toată suflarea, cu mic cu mare, s-a pregătit de nefireasca nuntă dintre degeţelul Robonban şi mîndra Ruja-Rujalina, cea atît de înaltă, că putea ţine pe umeri cerul.
O Cîntare a Cîntărilor Maramureşeană
.”

Cetatea Cingălăului este scrisă în stihuri populare de profesorul Ion Biltiu-Dancus (1892-1952)

Despre Lia

despre mine las să spună alţii... sunt doar un boţ de lut cu ochi... cu bune şi rele... fiinţez.
Acest articol a fost publicat în LITERATURĂ, Proza și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la însăilări pe margini de legendă : Rozavlea

  1. Geta zice:

    Este o povestire care mie mi-a placut mult,mult:)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s