O reţetă de sezon… unii amestecă idei, io în zacuscă


Săptămâna asta-am târguit prin piaţă,
Ca să fac zacuscă am luat verdeaţă,
Ceapă, ardei iute, ţelină şi gogoşari,
Şi fasole crudă -cu boabele mari-

Am dat apoi, o raită-n colţ la alimentară,
-Ştiind că borcane şi sare am prin cămară-,
Am cumpărat piper boabe, foi de dafin şi ulei,
O pastă de roşii şi-o lămâie mare, pentru zeama ei.

Să vă spun acuma ce a mai urmat;
M-apucai să spăl, să răzălesc şi de tocat.
Însă m-a pus „dracul”, tv-ul să pornesc
Ca să ascult vreo ştire, în timp ce muncesc.

Nicio ştire, frate, pe niciun „canal”…
Aceeaşi isterie despre crimă şi câinele criminal;
Roşia Montana, cianuri, şomaj, mineri sau derbedei,
Nimic inteligibil, doar ceartă, nebunie, „o zacuscă de idei”.

Aşa că m-am apucat… mai vârtos pe-amestecat
În cratiţa în care, pe rând, ingredientele-am adăugat.
Cum am terminat de făcut zacusca cu fasole, aurie,
Am şi scris reţeta, pentru cine-o vrea şi nu o ştie:

Zacuscă cu fasole sau cu ciuperci

5 kg de gogoşari roşii (pentru cei care preferă zacusca picantă şi 4-5 ardei iuţi)
1,5 kg fasole albă (boabe mari, din anul în curs) sau 2 kg ciuperci de pădure (în lipsă ciuperci pleurotus sau champignon)
1,5 kg ceapă albă
500 g morcovi
O ţelină mare, circa 300-400 g
3 kg de roşii sau 1 l suc de roşii, poate fi şi un borcan de 850 ml de pastă de roşii
750 ml ulei
zeama de la o lămâie
Câteva foi de dafin
Piper boabe
Sare dură pentru alimente

Zacusca cu fasole io o prepar astfel:

Gogoşarii şi ardeii iuţi se spală şi li se îndepărtează cotorul cu seminţe şi părţile lovite sau bolnave. După ce se curăţă şi ceapa se toacă prin maşina de tocat (la care se va alege şi monta un ciur cu găuri mici). Ţelina şi morcovii bine spălaţi se curăţă, apoi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici. Se aleg boabele de fasole sănătoase şi se pun la fiert cu un pic de sare (după gust). Dacă alegeţi să folosiţi roşii proaspete, după ce se vor spăla se toacă în maşina de tocat roşii ca să fie separate seminţele şi coaja.
Într-o cratiţă de mărime potrivită se pune uleiul la încins peste care se adaugă ceapa şi roşiile tocate (dacă folosiţi roşii proaspete) şi se presară sare, lasându-le la fiert circa 30 min. (Atentie! Se amestecă în cratiţă cu o lingură de lemn ca să nu se prindă de fundul cratiţei).
Apoi se adaugă gogoşarii tocaţi, ţelina şi morcovii răzăliţi mărunt. Se adaugă zeama de lămâie, foile de dafin şi piperul boabe. Se amestecă bine până ce ingredientele se omogenizează şi se lasă la fiert la foc mic circa 2 – 2,5 ore (chiar mai mult dacă este necesar) până când legumele au devenit o pastă închegată.
Dacă folosiţi suc de roşii acesta se va adăuga după circa o oră, când legumele au început să devină o pastă consistentă. În cazul folosirii pastei de roşii, aceasta se adaugă aproape de sfârşit, după 1,5 -2 ore de fierbere.
Intre timp boabele de fasole fierte se strecoară (după preferinţă se pot împărţi în două porţii egale şi o porţie se toacă prin maşina de tocat). Când zacusca a devenit o pastă se adaugă fasolea (tocată şi boabele) şi se amestecă până când se omogenizează. Se mai lasă circa 5-10 min, maxim o jumătate de oră la fiert, după care se pune în borcanele fierbinţi (care au fost pregătite din timp, bine spălate şi apoi sterilizate în cuptorul încins). Odată borcanele umplute se pun capacele pe borcane (sau se leagă cu celofan) şi se introduc în cuptorul încins. Se lasă la sterilizat circa 30- 45 de minute la foc foarte mic, dupa care se stinge focul lăsând borcanele în cuptor la răcit.

Zacusca cu ciuperci se prepară identic doar că fasolea este înlocuită cu ciuperci.
Ciupercile se spală bine se taie şi se pun la fiert în apă clocotită dacă sunt ciuperci de pădure. După ce s-au fiert se strecoară apoi se călesc într-un pic de ulei după aceea se adaugă în zacuscă.

Gospodinelor, care aveţi curaj să încercaţi, spor la muncă şi apoi poftă bună, vă asigur că este delicioasă!

Anunțuri

Despre Lia

despre mine las să spună alţii... sunt doar un boţ de lut cu ochi... cu bune şi rele... fiinţez.
Acest articol a fost publicat în diverse... și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la O reţetă de sezon… unii amestecă idei, io în zacuscă

  1. Sunt mare amator de zacuscă, mai ales de fasole sau ciuperci. Mulțumesc pentru rețetă și mai ales pentru poezia asortată.
    Să ai parte de un weekend minunat, Lia!

  2. Zacuscă din asta nu am mai gustat, în versuri adică. E delicioasă! O zi frumoasă!!!

  3. Dan zice:

    Cum, măi fată „zacuscă de fasole” ? 😯
    Dar, na !, n-am chef acum să contrazic cu orice preţ aşa că, mai nevegetarian fiind din fire întreb şi io : o reţetă de zacuscă de ceafă de porc n-ai ? 🙄 😛

  4. Lia zice:

    :)))))))))))))))))) … măh, am greşit io scriind „de fasole”?… e zacuscă cu fasole şi de papi din zacusca asta, zău că te faci pentru o vreme vegetarian. Ştiu, ştiu că porcul e cea mai bună legumă… da, n-am reţepturi decât pentru caltaboşi, cârnaţi, fripturi, tochituri şi alte alea alea ce se fac din carne de porc. Da’ alea mai târziu când le-o fi sezonu’, şşşşşşşşşşşt :P.
    Thanks!

  5. vasilegogea zice:

    …bună a si la iarnă!

    • Lia zice:

      Vine iarna, las’ să vină
      Dacă e cămara plină
      Şi-n pod atârnă slănină,
      Sie iarna cât de gre’
      Mnie nu-m’ pasă de ie! 🙂

      De bună seamă, bună-i amu, bună a si şi la iarnă… mulţumesc domnule Gogea, o duminică liniştită!

  6. Denisa. zice:

    Salut şi felicitări! Blog-ul tău a fost premiat de către MWB în cadrul Premiilor MWB septembrie 2013! Ai primit acest premiu deoarece un autor MWB te-a recomandat datorită talentului, originalităţii, pasiunii, imaginaţiei, creativităţii şi valorii educaţionale!
    Poţi afla totul despre ce înseamnă acest premiu, accesând http://www.mostwantedblog.org/2013/09/22/premiile-mwb-septembrie-2013/
    Felicitări şi bine ai venit în MWB!

  7. Lia zice:

    Mulţumesc mult. Sunt onorată şi surprinsă… nu cred că merit acest premiu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s