Bezmetisme ,,a la Lia”


Uneori, destul de des în ultima vreme, ,,bântuind pe internet” ori butonând telecomanda televizorului, mă întreb unde, Doamne iartă-mă, au dispărut pudoarea și simțul ridicolului!

Pe Facebook și nu numai, tot mai des, îmi apar pagini în care unii își etalează goliciunea cu mândrie, alții postează în exces glume -proaste, zic eu- cu tentă sexuală. Ori glume la fel de proaste însoțite de fotografii ale unor bătuți de soartă sau care nu au avut norocul să aibă un fizic de manechin. Nimeni nu are niciun merit pentru cum arată, aspectul fizic este un fapt dat. Te poți naște cu un chip frumos ori mai puțin frumos, așa cum te poți naște cu anumite anomalii… sau să fii înalt ori scund. Ori poți avea un accident sau să te îmbolnăvești și să nu mai fii omul frumos și întreg la trup care erai. Astea nu depind de noi și nu ar trebui să fie subiecte de glumă, să stârnească în noi sentimente de mândrie ori de rușine.

Să nu mai spun de postările cu sfinți, cruciulițe sau chipul actorului Robert Powell care a jucat în filmul Iisus din Nazareth, realizat de Franco Zeffirelli în 1977, și nu numai, însoțite de rugăciuni, pilde ori îndemnuri.

No, bun, să nu fiu înțeleasă greșit cum că aș fi atee ori lipsită de simțul umorului și nu aș gusta bancurile sau glumele. -Ori că m-am hodorogit și am devenit o babă acră și caut ,,nod în papură”. Îs ,,babă”, dar încă mi-am păstrat luciditatea și simțul ridicolului și al măsurii nealterate.- Din contră, doar că nu îmi plac vulgaritățile, habotnicia și nici grobianismul.

Sigur, aș putea să-mi păstrez părerile pentru mine, cum fac de foarte multe ori din dorința de a nu fi înțeleasă greșit și să nu lezez orgoliul unora sau altora. Până la urmă fiecare este liber să se manifeste cum dorește. Nu sunt eu persoana care să impun cuiva ceva. Doar că se fac de râs, devin penibili și nici măcar nu-și dau seama. Și asta pentru că prin mass-media, unii cu notorietate dar lipsiți de cultură și de simțul măsurii, promovează subcultura și vulgaritatea. Și din dorința de a fi cu orice preț la modă, în trend cu lumea așa zis bună, unii își bat joc de propria imagine. Să ne înțelegem, nu sunt o persoană extrem de pudică, încât să îmi întorc privirea dacă văd un trup gol pe plajă, ori să-mi ascund sub haine orice petic de piele, sau când mă îmbrac ori mă dezbrac să încui ușile în urma mea ca nu cumva cineva să mă vadă dezbrăcată.

Eu cred cu tărie, și nu greșesc cu siguranță, că, precum actul sexual așa și credința și nuditatea, sunt chestiuni intime. Nu trebuie scoase pe tarabă și expuse public. Unii se pot simți lezați de alăturarea cuvântului credință de nuditate sau sex, deși nu ar trebui să fie.

Dacă într-adevăr crezi în Dumnezeu, -nu contează confesiunea- nu simți nevoia să faci paradă cu asta. Te rogi în gând, o faci în biserică sau în intimitate.

Așa cum dacă ai încredere în tine și ai o viață echilibrată, nu simți nevoia să-ți expui cu ostentație credința ori goliciunea trupului și a minții pentru a atrage atenția.

Sper să mă ierte cei care se simt lezați de bezmetismele mele din acest text și îi asigur că nu am avut în vedere pe nimeni în mod particular. Pur și simplu mi-am așternut doar gândurile.

03.08.2021


Despre Lia

despre mine las să spună alţii... sunt doar un boţ de lut cu ochi... cu bune şi rele... fiinţez.
Acest articol a fost publicat în LITERATURĂ. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Bezmetisme ,,a la Lia”

 1. Uf, Lia, cuvinţel după cuvinţel e ceea ce cred, ce simt, ce gândesc eu! Şi mie mi se pare nepotrivită expunerea asta, de orice fel ar fi ea. Şi zău, nu ştiu dacă credinţa stă în „dacă nu scrii Amin vei avea…” nu ştu câţi ani de ghinion. Zău, asta e esenţa? E şi trist, e şi de râs…

  Apreciază

  • Lia zice:

   ❤ Potecuto, am fost sigura ca asa gandesti!
   Intr-adevar e de rasu’-plansu’! Trist este ca oameni pe care-i cunosc si ii stiam ipeni la cap isi expun pe Facebook poze la bustul gold, in piscina ori la plaja fara a realiza cat de penibili sunt. Dar daca asa vad la TV, si la altii pe care-i admira pe Facebook, 🙃 cururi si tate goale, isi spun ca si ei pot sa o faca, mai ales daca sunt incurajati de comentarii si likeuri.
   De astia cu Amin si Doamne ajuta sa nu mai spun…
   😀 Doamne feri!
   O zi cu mult bine si zambete. 🤗

   Apreciat de 1 persoană

 2. dragoshanghelache zice:

  Cum de nu dă Dumnezeu să fie toate babele ca tine! :))

  Şi nu te mai făli cu ce nu eşti. Nici măcar n-ai 60 de ani! Abia după ce-oi împlini vârsta regulamentară o să ai dreptul să te înscrii la şcoala de babe şi dacă treci sala, oraşul şi poligonul cu probele de bârfă, abia atunci s-ar putea să obţii permisul de babă. Pân-atunci, mai aşteaptă! Gata, s-a văzut bunică şi acu vrea să fie şi babă! Of, tineretul din ziua de azi! :))

  Ăăăăă… 100% de acord cu ce-ai scris. Şi nici eu nu vreau să pic în „păcatul” celor care, când eram eu tânăr, aveau vârsta mea de-acum şi se uitau la noi ca la nişte pierde vară. Da, timpul trece, vin alte vremuri, alte moravuri, dar sunt de acord că trebuie să existe o linie „peste care nu”. Bancurile „piperate” sunt savuroase numai când le spui între prieteni. Când te duci cu ele la o emisiune precum „Iumor” şi le dai pe post… parcă-şi pierd savoarea şi devin nu numai uscate, dar şi jenante.

  Ce să zic, Lia? Eu, unul, m-am învăţat să iau din viaţă ce-mi place. Ce nu-mi place ocolesc, dacă pot, dacă nu, mă şterg pe mâini şi merg mai departe. Asta e!

  Oricum, frumost text. Ca de obicei!

  Apreciază

  • Lia zice:

   ❤ Heiii, Dragos, salut pustnicule, bun venit ,,pe tarlaua” mea!
   Noa, multam fain! Da’ sa stii 😅 ca stiu ca nu-s baba, numa’ ma alint 😁. Sa stii ca si dupa ce implinesc 60 io nu cred sa-mi pot lua permisul de baba 🤣. ,,Nu ma am” cu barfele, mataniile si critica gratuita… ridicatul din sprancene si exclamatul: eheee, pe vremea mea! 😆😆😆

   Sincer, ma simt din ce in ce mai pierduta in lumea aceasta noua fara simtul masurii. Da, ignori, treci mai departe, dar nu poti trece si tacea tot timpul. Se inmultesc precum buruienile pe un razor lasat de izbeliste.
   Stiu ca sunt o voce prea mica ca sa fiu auzita si bagata in seama. Insa imi linistesc constiinta, stiind ca macar am tras un semnal, am fluierat si eu in vant😀.
   Sa fiu iertata ca nu folosesc diacritice, dar scriu de pe telefon si inca nu am bunghit unde-s.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s