Besmetisme a la Lia -despre grațiere, amnistie și ieșit în stradă


Încep prin a spune că nu sunt ancorată politic. Nu am fost și nu sunt membră în niciun partid politic. Așadar nu fac politică… sau fac doar dacă unii consideră a face politică prin a nu sta impasibil, a reacționa și a lua atitudine atunci când este cazul.
Nu sunt genul de om care așteaptă de la alții să facă ceea ce el nu este capabil. Sunt genul de om care și-a luat în mâini frâiele destinului… toată viața am muncit și m-am documentat. Atunci când am eșuat în vreun demers sau proiect nu am căutat vinovați, mi-am asumat. Mereu am crezut și încă mai cred în forța binelui. Dar, din păcate, binele și răul, indiferent de context, sunt privite și analizate de către noi toți în mod subiectiv.
Nu întotdeauna binele meu coincide cu binele altuia.
Pentru mine starea de bine este:
Să nu depind de pomeni electorale și de mila celor ajunși la putere.
Să am siguranța zilei de mâine dacă știu că muncesc cinstit.
Să pot fi sigură că îmi găsesc un loc de muncă dacă vreau să-mi schimb jobul, fără a fi nevoită să mă umilesc sau să apelez la cunoștințe, ori să mă înjosesc dând mită pentru un loc de muncă sau pentru a-mi putea rezolva o problemă oricât de mică.
Să am siguranța că pensia îmi va fi calculată corect la nivelul la care am cotizat (și asta nu doar mie ci oricui din țara asta).
Să pot să-mi expun părerile, bune sau proaste, fără teama că voi fi înjurată și marginalizată și atunci când greșesc să fiu combătută cu argumente…

Să pot să-mi fac proiecte de viitor fără teama că mâine ceva se schimbă și din tot ceea ce mi-am programat se duce dracului pentru că nu-ș’ cine din Guvern sau Parlament a dat o ordonanță de urgență sau o lege cu dedicație…

Să știu că instituțiile statului veghează la siguranța populației… că prioritari sunt oamenii corecți, cei care aduc plus valoare prin muncă, prin inteligență și idei, prin afaceri oneste și nicidecum clientela politică, hoții și criminalii.

Să…

Fără a fi partizana nimănui, mă întreb: De ce oare prioritatea guvernului este legea amnistiei și a grațierii?
OK, deținuții au condiții execrabile, inumane, în pușcării.
Dar, sutele, miile, milioanele de români onești care trăiesc la limita subzistenței și acei oameni onești ajunși în stradă sau la mila rudelor sau a comunității nu neapărat din vina lor, ci din cauze conjucturale, nu sunt o prioritate?

Nu-s naivă. Știu că totul se bazează pe interes… dar, atunci când interesul general este uitat în favoarea interesului propriu sau de grup, nu-i bine deloc. Pe termen lung se văd efectele.
Am crezut și cred în libertate. Dar nu în libertatea dictată, nu în libertatea bunului plac, ci în acea libertate care se întinde până acolo unde nu sunt încălcate drepturile și principiile celorlalți.

Am fost făcută securistă… mi-s-a spus că sunt manipulată de forțe oculte… că nu am milă și nu mă gândesc la cei închiși… că cei care ies în stradă sau iau atitudine sunt plătiți de nu-ș’ cine.
Nu, nu sunt manipulată de nimeni. Gândesc cu propriul cap. Nu sunt nici amnezică și nici coruptibilă… am sperat mereu în mai bine pentru toți… din păcate la conducerea țării sunt aceeiași politruci care dau vina pe oricine și pe orice. Nu sunt capabili să-și asume greșelile, furtișagurile și micimea.

Pentru reamintire, iată partidele și Guvernele de după 1989 care au adus România în stadiul de astăzi:

FSN
PETRE ROMAN = decembrie1989 – octombrie1991
THEODOR STOLOJAN octombrie 1991 – noiembrie 1992
PDSR
NICOLAE VĂCĂROIU noiembrie 1992 – decembrie 1996
PNȚCD
VICTOR CIORBEA decembrie 1996 – aprilie 1998
GAVRIL DEJEU interimar martie- aprilie 1998
RADU VASILE aprilie 1998 – decembrie 1999
PDSR
ALEXANDRU ATHANASIU interimar decembrie 1999
INDEPENDENT (?)
MUGUR ISĂRESCU decembrie 1999- decembrie 2000
PDSR/PSD
ADRIAN NASTASE decembrie 2000- decembrie 2004
EUGEN BEJINARIU interimar decembrie 2004
PNL aripa TĂRICEANU
CĂLIN POPESCU TĂRICEANU decembrie 2004 – decembrie 2008
PD-L
EMIL BOC decembrie 2008-februarie 2012
CĂTĂLIN PREDOIU interimar februarie 2012
MIHAI RĂZVAN UNGUREANU februarie 2012 – mai 2012
PSD
VICTOR VIOREL PONTA mai 2012 – iunie 2015
UNPR
GABRIEL OPREA interimar iunie 2015
PSD
VICTOR VIOREL PONTA iunie 2015 – noiembrie 2015
ALDE fostul PNL aripa TĂRICEANU
SORIN CÎMPEANU interimar noiembrie 2015
INDEPENDENT (?)
DACIAN CIOLOȘ noiembrie 2015 – ianuarie 2017
PSD
SORIN MIHAI GRINDEANU ianuarie 2017 –

Vă las pe voi cei care votați PSD să analizați… chiar dacă sunt convinsă că starea voastră de bine diferă de a mea… cu toate că am trăit în aceeași țară, în aceeași perioadă, în mod sigur am trăit în lumi diferite, deși pare paradoxal.

Despre Lia

despre mine las să spună alţii... sunt doar un boţ de lut cu ochi... cu bune şi rele... fiinţez.
Acest articol a fost publicat în diverse.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Besmetisme a la Lia -despre grațiere, amnistie și ieșit în stradă

 1. Criss zice:

  Nici eu nu prea mă dumiresc cu graba asta a PSD -ului pentru grațiere și amnistie dar cred că e doar o mască. Nu îi interesează nici cât …„negru sub unghie” ce fac deținuții dar vor să se dea bine cu CEDO/UE. Românii? Treaba lor! Să se descurce. În altă ordine de idei dar ca să păstrez linia, un pensionar dintr-un sat uitat de lume dar aflat în România, o duce la fel de rău sau poate mai rău decât un deținut. Deținutul primește o masă, un acoperiș deasupra capului și pachete de acasă. Un pensionar cu 3 lei, 5 lei sau cam așa ceva pensie nu primește nimic de la nimeni și nu are probabil nici măcar curent electric. Diferența? Pentru asta CEDO nu ne amendează!

  Apreciat de 1 persoană

 2. succesulpe zice:

  Stii bine ca cele cateva cereri indreptatite, enumerate mai sus nu vor fi implinite de nimeni din cei care vor guverna vreodata tara. Le-au implinit cumva in guvernarile lor pnl-ul, pntcd-ul sau pdl-ul? Stii cumva sa iti fi respectat careva demnitatea. Stii bine ce au facut fiecare cand au ajuns la guvernare. Partidele astea vor conduce Romania si dupa ce noi nu vom mai fi, dupa toti anii traiti in zbucium, asteptari, frustrari si dorinte legitime neimplinite. Daca vor avea ce sa mai conduca.
  Crezi ca este vreun loc din lume care sa iti ofere loc pentru deplina ta manifestare si puterea ta de munca si daruire ? Daca da spune-ne si noua. Dar gandeste-te ca acolo nu te poti duce cu casa ta cu gospodaria ta, cu mormantul stramosilor tai peste care intr-o zi se vor construi Mall-uri si cluburi, daca nu vei fi aici. Problema este mult prea complexa si pacat ca nu reusim sa o vedem decat prin prisma neimplinirilor persoanale. Credem in democratie dar nu o intelegem. Ca si in libertate pe care tot nu o intelegem. Sunt doar cuvinte. Nu exista oriunde si nici macar acolo peste tot.

  Apreciază

  • Lia zice:

   „G”, din nefericire trebuie să îți dau dreptate aproape în totalitate.
   Așa cum am mai spus, nu-s naivă, îmi place să cred că sunt mult prea realistă.
   Ceea ce eu mi-aș dori pentru România, pentru noi toți, nu este altceva decât normalitate. Nu cred că ceea ce eu îmi doresc și mi-am dorit mereu este ieșit din comun.
   Știu că nu se va schimba aproape nimic prea curând. Procesul schimbării este complex și cere timp și depinde al naibii de mult de noi și de atitudinea noastră.
   Firește că fiecare accționează așa cum îi dictează conștiința. Unii își văd doar propriul interes, neținând cont de cei în mijlocul cărora își duc existența. Pentru a-și apăra privilegiile sunt în stare de orice.
   Nicăieri în lume nu există doar bine sau doar rău. Nicăieri pe pământul acesta nu există un loc în care să nu fie trântori, escroci, hoți… sau îmbogățiți peste noapte prin metode dubioase sau politicieni care să nu manipuleze populația pentru a ajunge la putere.
   Nu există loc în care să curgă doar lapte și miere. Însă, există state unde chiar dacă politicienii sunt corupți și fac aidoma ca ai noștri matrapazlâcuri, în momentul în care sunt descoperiți fac un pas în spate. Își dau demisia, nu se opun poporului, încercând prin orice mijloace să scape basma curată.
   Nicăieri în lume un hoț, un mincinos, sau un plagiator dovedit nu-și face din asta un titlu de glorie.
   Cât de jos am ajuns noi ca popor dacă suntem de acord să legalizăm hoția și minciuna? Oare cât de orbi putem fi să nu discernem, să nu recunoaștem un om cinstit și să dăm crezare hoțului care prins asupra faptului strigă, hoții?
   Oare nu suntem în stare să realizăm că unii sunt la putere din ‘90 încoace, (Tăriceanu, ca să dau un singur exemplu) fiind în stare de orice mizerie ca să rămână la „butoane”. Ăștia nu au de gând să plece, să se retragă până când mor?
   Mi-e lehamite, uneori îmi propun să tac, să nu iau atitudine, dar ceva din interiorul meu nu mă lasă.
   Mi-e milă de bieții oameni care se lasă folosiți din teamă, din necunoaștere, din lipsă de educație și nu în ultimul rând din spirit de conservare, apărându-și sursa care le satisface nevoile primare.

   O zi frumoasă, „G”! Mulțumesc pentru comentariu.

   Apreciază

   • succesulpe zice:

    Si eu iti multumesc pentru ca ai acceptat sa discutam pe un subiect care naste numai dispute. Si pentru ca am avut grija si am trait vietile altora timp de 27 de ani, poate este cazul sa ne regasim si sa facem cate ceva si pentru noi.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s